Alapanyagok, melyekből termékeinket készítjük

 Csipkebogyó


A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése. Népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, hecsempecs, seggvakaró.

A csipkebogyó összetétele:
- C-vitamin (200-1500 mg/100 g)
- A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin
- ásványi anyagok
- cukor, aminosavak
- pektin (vízben oldódó élelmi rost)
- szerves savak (alma és citromsav)
- cseranyag (tannin), illóolaj
- karotinoidok, flavonoidok
- polifenolok (antioxidáns vegyületek)

Jótékony hatásai:
- gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére)
- meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére
- immunerősítő és roboráló hatású
- serkenti a mellékvesék és a máj működését
- vérzéscsillapító, emésztésjavító
- köhögéscsillapító
- csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit
- sejtöregedés gátló (kozmetikumokban)

Összességében:
A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladás gátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is.

A csipkebogyó ízületi gyulladás csökkentő hatását dán kutatók be is bizonyították, megtalálták benne, azt az amin vegyületet, aminek tulajdonítják ezt a hatást.

 Kökény

Magyarországon is meghonosodott cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. Méliusz Juhász Péter Herbáriuma szerint: „ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja.” Szárazanyagtartalma csak érett, dércsípett állapotban nagy és csak vízzel macerálva, darálva préselhető. (A lékihozatal így 50%-os.)


Gyógyhatásai
Drogját áprilisban szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.

Házi termesztése
Kertekbe ültetve egyszerűen termeszthető évelő, kb. 4 m magas tövises cserje, rossz kerítés mellé ültetve áthatolhatatlan élő sövényként használható. Virágait áprilisban szedjük, megszárítva papírdobozban tároljuk. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízű csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelőként is értékesek.

Free Joomla! template by Age Themes